21 January 2012

Op zoek naar de BATAVIA (WA deel 3)
























Een van de redenen om West Australie te bezoeken, was op zoek te gaan naar de overblijfselen van de BATAVIA wat een schokkend verhaal is in de Nederlands/Australische geschiedenis en prachtig beschreven in het in 2011 verschenen boek BATAVIA van Peter Fitzsimons.


Ooit stonden we in Nederland op de replica van de Batavia, die tijdens de olympische spelen 2000 helemaal naar Sydney is gezeild.

Een stukje geschiedenis:
Op 29 oktober 1628 verliet het enorme, net gebouwde VOC schip de Batavia de haven van Amsterdam met de verwachting om 8-9 maanden(!) later aan te komen in Batavia. Aan boord een enorme hoeveelheid schatten waaronder 12 kisten gevuld met Hollandse daalders elk liefst 250 000 gulden waard, wat daarmee de meest waardevolle lading was die ooit de Nederlandse haven verliet. Ook aan boord waren families met vrouwen en kinderen (50 man) op weg om zich in Batavia te vestigen en rond de 100 soldaten.
Omdat het schip zo snel was, liep de reis echter anders dan gepland. In de nacht van 4 juni 1629 voer het schip met volle vaart op Morning Reef, wat deel uit maakt van de Abrolhos Islands, 5 uur varen ten Westen van Geraldton, Western Australia. De opvarenden wisten zich met bootjes of zwemmend op de kleine eilandjes veilig te stellen om daar tot de ontdekking te komen dat er geen water en nauwelijks leven was. Commendeur Pelsaert die de leiding had over de expeditie, besloot met de long boat te proberen Batavia te bereiken en hulp te halen om de opvarenden (maar vooral de schatten) veilig te stellen. Skipper Jacobsz bleef achter met de rest van de bemanning, de passagiers en de soldaten. De soldaten werden afgezet op een groter eiland (later Hayes Island genoemd) om daar water te zoeken en de rest bleef achter op een ander klein eiland, later Batavia's Graveyard genoemd. Een onvoorstelbaar drama speelde zich vervolgens daar af. Onder leiding van Skipper Jacobsz en zijn vriend Jeronimus Cornelisz ontstond er een muiterij met als doel later de lading van de Batavia te kunnen stelen. Er ontstond een verschrikkelijk barbaars bewind van de muiters over de rest van de opvarenden. Liefst 125 mannen, vrouwem en kinderen werden afgeslacht en overige vrouwen werden als hoeren gebruikt voor de muiters. De soldaten onder leiding van Wiebe Hayes wisten echter met behulp van een zelf gebouwd fort de muiters op een afstand te houden. Op 17 september 1629 wist Pelsaert de Abrolhos Islands weer te bereiken en de soldaten konden net voorkomen dat de muiters dit schip eerder konden bereiken en konden het reddende schip net op tijd waarschuwen.

In onze zoektocht naar de Batavia gingen we eerst naar het Shipwreck Museum in Fremantle (Perth) waar overblijfselen van het schip en ook een deel van de gevonden daalders ten toon gesteld wordt.
romp Batavia

binnenkant van de romp

deel van de Daalders uit geldkisten van Batavia


Later kwamen we in Geraldton en vonden een piloot met viegtuigje die ons over de Abrolhos Islands kon vliegen. Abrolhos is een groep van zo'n 200 koraaleilanden in prachtige groenblauwe zee. Het werd een fantastische en indrukwekkende vlucht.


Justus heeft er zin in
Strand van Geraldton, in restaurant rechtsboven aten we de avond ervoor
Op de Abrolhos Islands mogen kreeftvissers wonen gedurende de 3 maanden waarin de kreeft gevangen mag worden. Wat een prachtige plek om te werken en wonen. Jammer dat ze geen psychiaters nodig hebben......

Abrolhos vanuit de lucht

Ander eilandje

Na gevlogen te hebben over een deel van de eilanden, vlogen we over Hayes Island waar de soldaten verbleven en zich verdedigden tegen de muiters. Ongelooflijk dat het fort er nog steeds staat na bijna 400 jaar! We maakten er een prachtige luchtfoto van!!!
Hayes Island

Wiebe Hayes Fort

Na dit indrukwekkende gebeuren landden we op een eiland vlakbij Hayes Island waar we een heerlijke lunch aten en een uurtje op een wit strandje wat snorkelden in de zee. Jan Willem zocht Oude daalders maar vond een schelp......
Landen op een koraaleiland

schelpen kijken met de piloot

lekker snorkelen

Jan Willem vindt een schelp

Na deze heerlijke pauze weer het vliegtuigje in waar Justus nu voorin mocht zitten. Nu vlogen we over Batavia's Graveyard, waar het drama zich afspeelde (nu bewoond door kreeftvissers). Op dit eiland zijn vele lijken van de vermoorde Nederlanders gevonden. Het skelet van een van de slachtoffers zagen we in het museum in Fremantle. Ook vlogen we over Morning reef waar de Batavia gezonken is en Traitors Island waar de muiters berecht en opgehangen werden (overigens werden eerst hun handen afgehakt.....)
Justus als piloot

Long Island



Batavia's Graveyard

Morning Reef waar Batavia strandde


Wat een geweldig stukje geschiedenis was dit en wat een geweldige belevenis, ik denk een van de meest speciale dingen die we in Australie hebben gedaan!
Onze reis ging van hieruit verder naar het noorden (Kalbarri).

No comments: