Is er een mooiere werkdag denkbaar dan vliegen naar een koraaleiland om vervolgens in een 4 wheeldrive huisbezoeken te doen bij aboriginals.
Iedere 2 weken vliegt er een psychiater naar Palm Island om daar polikliniek te houden. Deze keer was het mijn beurt. Palm Island is berucht geworden omdat het buiten de "warzone" de gevaarlijkste plek was om te verblijven. In de dertiger jaren werd er een mission geopend op de plek waar nu Mission Beach ligt vanwaaruit de aboriginals bekeerd werden. De Aboriginals die zich niet goed gedroegen werden gedeporteerd naar Palm Island. Er kwamen zo leden van meer dan 40 verschillende tribes op Palm Island terecht wat een enorme strijd gaf.
Lange tijd was Palm Island dan ook te gevaarlijk om naartoe te gaan maar de laatste jaren is het er redelijk rustig. Je zou het nu kunnen zien als een soort aboriginal reservaat. Er wonen zo'n 3000 mensen, vrijwel allemaal Islanders of Aboriginals. Er is een school, supermarkt en een klein ziekenhuis. Alcohol is er aan banden gelegd, er staan alleen overheidgebouwen en iedereen leeft er van een uitkering.
Aboriginal art op vliegveld van Palm Island |
Het is een heel apart eiland, veel rommel, autowrakken, redelijke simpele barakken, wilde paarden die zonder zadel bereden worden door jonge aboriginals, veel straathonden en dat op een prachtig eiland met regenwoud, de waanzinnig blauwe zee en romantische baaien. Ik hoorde er verhalen van harige kleine bosmannen en een lange grijze man die de duivel vertegenwoordigt. En over sister girls, een groep transgenderachtige mannen die getrouwde mannen seksuele diensten verlenen.
Prachtige transculturele psychiatrie! Minder leuk was dat ik door noodweer naar het eiland toe moest vliegen en er bijna vast kwam te zitten door het onstuimige weer wat nu eenmaal bij "the wet season" hoort. Wel weer een geweldige belevenis erbij!
Koraaleiland op weg naar Palm Island |
Palm Island |
Airstrip op Palm Island |
The Hospital |
Voorbeeld van Aboriginal woning |
Onderweg op huisbezoek verrast door flooding |
1 comment:
Wat een ervaring! bestond er ook maar zoiets als "the flying psychologist" hier Australie, maar ik moet het doen met video-conferences met afgelegen gebieden....
Post a Comment