20 February 2011

Nieuw Zeeland: kokende modder, dartelende dolfijnen en turquoise meren

Door het natuurgeweld hier nu pas een verslagje van onze vakantie in Nieuw Zeeland in januari. Op nieuwjaarsdag bracht onze vriend Geoff ons naar het vliegveld en 8 uur later (na een overstap in Sydney) landden we in Auckland.
Toch moe van de reis baalden we ervan weer lang te moeten wachten voor de paspoortcontrole. Ook was er weer de gebruikelijke check op ongewenst ingevoerde spullen. Wij verwachtten geen problemen, maar bij de koffer van Jan Willem ontstond er opeens commotie tussen het personeel. Jan Willem meteen in de stress. Wat zat er in? Een bom, drugs of had iemand een koala verstopt in zijn koffer??? Maar nee, het waren schoenen. Zwaar verboden zijn hiking schoenen met ZANDKORRELS. Daar kun je namelijk het hele ecosycteem van Nieuw Zeeland mee vernietigen. Vol begrip betaalden we de 400 NZ dollar boete en Jan Willem was heel blij dat hij niet de gevangenis in hoefde. Fijn begin!


Na een nachtje in Auckland geslapen te hebben, was ons eerste doel Rotorua. Hier is een park (Te Puia) vol kokende modder, stomende meren en explosieve geisers. Indrukwekkend om te zien.
En wat een rotte eieren geur zeg!!!



In Te Puia gingen we ook naar een Maori voorstelling. Dit werd voorafgegaan door een heel begroetingsritueel met wilde kreten en woeste gezichtsuitdrukkingen, wat Justus heel aardig na bleek te kunnen doen.

Van hieruit reden we door naar Lake Taupo waar we in een leuk vakantiehuisje logeerden, vanwaar we een aantal trips konden doen. Eerst naar de glowworms in Waitomo caves. Hier gingen we met een bootje de grotten in waar duizenden lampjes rond ons zorgden voor een late kerstsfeer. De lampjes zijn de verlichte organen van wormen, waarmee ze insecten aantrekken en opeten. Erg bijzonder.

Een ander hoogtepunt in deze omgeving was het Wai-O-Tapu Thermal Wonderland (Sacred Waters) met daar vlakbij de Lady Knox Geiser.
Artists Palette

Iedere dag rond kwart over 10 's ochtends spuit deze geiser zo'n 15 meter hoog gedurende een uur.








Wai-O-Tapu is een waanzinnig, surrealistisch gebied bedekt met ingestorte vulkanen, mud pools en kokende meren in de meest uiteenlopende kleuren, veroorzaakt door verschillende mineralen: groen (Sulphur), oranje (Antimony), paars (Magnesium Oxide) geel (Sulphur) en rood-bruin (IJzeroxide).

Dit geeft een werkelijk fantastisch schouwspel met als hoogtepunt the Champagne pool.
Champagne Pool





Na 5 dagen verlieten we het Noordereiland alweer. Vanuit Wellington namen we de boot naar het Zuidereiland. Onze eerste bestemming daar was Kaikoura. Kaikoura is een klein plaatsje aan zee vanwaar je tochten kunt boeken om met dolfijnen te zwemmen en walvissen te zien. Eerst gingen we met een klein bootje op jacht naar dolfijnen.











En al snel kwamen we terecht tussen honderden dartelende dusky dolfijnen, die regelmatig het water uitsprongen om ons ook eens goed te kunnen bekijken. Erg leuk!


We deden nog een walvistour op een grotere boot. Maar liefst 4 spermwhales hebben we gespot! Ook dit gaf weer een enorme kick, vooral om de enorme walvisstaart uit het water omhoog te zien gaan vlak voor hij weer langer de diepte in gaat.











Van Kaikoura vervolgden we onze tour naar het zuiden, richting Lake Wanaka en Milford Sound. Het landschap van het Zuidereiland bestaat uit hoge bergen en turquoise meren (Lake Takepo!) met als absolute hoogtepunt Milford Sound. Daar stijgen hoge bergwanden op uit een romantisch fjorden landschap, er zijn meren waarin de bergwand zich spiegelt en je ziet er slaperige zeehonden, liggend op de zonovergoten rotsen aan de rand van het water.




































Na al deze indrukken besloten we in Queenstown wat uit te rusten. We sliepen daar in een erg mooie nieuwe villa, met open haard en uitzicht op lake Wakatipu.






In Queenstown vooral lekker uitgerust, gegeten en met de kinderen wat korte wandelingen gemaakt en "gesleed" in de bergen.



We reden ook nog naar twee skigebieden om te kijken of dat wat zou zijn voor wintersport maar concludeerden dat we ski-technisch toch wel erg verwend zijn in Europa.














Als laatste bestemming reden we naar Christchurch, bekend om zijn enorme aardbevingen. De laatste aardbeving voor ons bezoek was op 2e kerstdag en 3 dagen na ons vertrek was er weer één!

In Christchurch bezochten we nog het Antarctica museum, waar je kon voelen hoe het was in een sneeuwstorm en naar schattige pinguins kon kijken.

Dutchies, Aussies or Kiwi's???

En we gingen heel leuk uiteten in fantastische restaurants met mooie buitenterrassen.
Al met al een erg indrukwekkende reis in een adembenemend mooi land en we hadden al bijna spijt dat we niet in Nieuw Zeeland waren gaan wonen. Volgende baan in Queenstown???

2 comments:

Justus said...

Leuk! ;) :)

Anonymous said...

Hoi,

toevallig op jullie Blog gekomen bij het zoeken naar Nederlandstaligen in Townsville.
Ik ben ah meedoen voor een Job aan de JCU in Townsville.

Ik zou graag een hele beknopte Pro en Con lijstje horen van jullie ervaringen als familie (wij zouden ook met 4 gaan, kindjes van 4 en 6) ivm leven, school, vrienden, natuur, zee (en gevaartes!), dus jullie leven over het algemeen !

Ik hoorde namelijk dat Townsville erg verlaten/afgelegen kan zijn, niet zoveel te doen (voor thuislijvende vrouw bv) en je zogezegd 50 jaar terug komt... Lijkt me overdreven, maar zou graag jullie mening een shoren. Ja kan me rechtstreeks mailen op ilgrego ad hotmail.com

Bedankt !

Gregory