05 February 2011

Opluchting in Townsville na YASI, de grootste cycloon die Queensland ooit getroffen heeft

Zaterdag 5 februari vanuit een Mc Donald's met electriciteit: we hebben Yasi goed doorstaan.
We hebben vanaf woensdagmiddag 12 uur een veilig onderkomen gezocht in een stevig hotel verderop in de straat waar we wonen. Mieke zou eigenlijk woendagochtend om half 12 naar Brisbane vluchten met de kinderen, maar de laatste vlucht ging om 9 uur 's ochtends en toen ging het vliegveld dicht. Het huis hadden we grotendeels "ontruimd" achtergelaten.
Alle losse spullen hadden we weggehaald, alle ramen afgetaped, alle schilderijen en foto's van de muur. Eigenlijk stonden er alleen nog wat meubels. Boven beddengoed en matrassen weggezet, alles zoveel mogelijk in kasten gepropt. Alle spullen van emotionele waarde (waaronder 5 dozen met fotoboeken) hadden we meegenomen naar het hotel. We hadden ons voorbereid op het ergste, namelijk dat alle ruiten het zouden begeven en dat het dak eraf gerukt zou worden, of dat het huis de enorme hoeveelheid water niet aan zou kunnen.
Heel veel mensen hier in Townsville waren echt heel bang, hoop witweggetrokken gezichten. Veel mensen zijn hun huis ontvlucht en hebben geschuild in motels of bij vrienden met een stevig huis. Meerdere wijken van Townsville zijn verplicht geëvacueerd (70.000 mensen) omdat men dacht dat ze helemaal onder water zouden komen te staan. We wisten niet hoe erg het zou worden....

De nacht zelf was toch wel beangstigend. Tussen 11 uur 's avonds en 3 uur 's nachts was het op z'n ergst. Uiteraard enorme wind en regen en knallen van dakplaten die eraf vlogen (zagen we de volgende ochtend op straat liggen). Maar omdat we in zo'n stevig hotel zaten, viel het nog relatief mee met de herrie die je hoorde, alhoewel Mieke het wel heel beangstigend vond. De kinderen hebben rustig door de cycloon heen geslapen. Donderdagochtend weer naar buiten: heel veel bomen om, veel rommel op straat, electriciteitskabels los. Maar het valt relatief nog mee. Het oog van de cycloon is in sterkte 5 op een afstand van zo'n 2 à 3 uur rijden ten noorden van ons aan land gekomen (tussen Cairns en Townsville).

Onder andere Mission Beach, Port Hinchinbrook, Cardwell en Tully zijn zwaar getroffen. Dunk Island Resort, waar we zelf geweest zijn, is dramatisch beschadigd. Enorme ravage daar. Foto's in de krant zijn afschuwelijk. Hier in Townsville is de cycloon in sterkte 4 langsgekomen. Maar we mogen echt van geluk spreken: er is "slechts" heel veel schade aan bomen (een miljoen kuub groenafval hoorden we net op de radio) en electriciteitstorens en er is een enorme puinhoop. The Strand en Rockpool is één grote ravage. Het zand ligt op straat en zelfs tot aan de huizen die aan de overkant van de weg staan. Je ziet op veel plekken in de wijken dicht bij zee nog huizen die helemaal afgetaped zijn en verlaten: mensen die Townsville ontvlucht zijn en nog niet teruggekomen zijn.

In ons huis is maar één "gevalletje waterschade": lichtkoepel in de badkamer is ingestort. Dus nu is 1 badkamer voorlopig niet meer bruikbaar. We hebben sinds woensdagavond geen stroom en sinds vannacht geen water. Sommige delen van Townsville hebben echter wel water en electriciteit. Gisteren in een supermarkt geweest in een andere wijk: daar was wonderwel bijna alles te krijgen. Wel stond er een rij voor de winkel en werd iedereen gedoseerd binnengelaten. Zakken ijs waren overal uitverkocht, maar uiteindelijk bij een depot speciaal voor ijs toch wat zakken kunnen kopen zodat we wat eten koel kunnen houden. Ook met moeite ergens onze gasfles kunnen bijvullen zodat we op de BBQ eten kunnen maken. Gisteravond heel romantisch bij kaarslicht onze trouwdag gevierd!

Inmiddels is een scheef hangende boom bij de oprit omgezaagd door vrienden, hebben we heel veel troep (een laag van een halve meter takken en bladeren) uit het zwembad gevist. Het zwembad heeft de kleur van erwtensoep. Er zijn 5 palmbomen omgewaaid rond het zwembad en we hebben ook ineens heel veel uitzicht want veel bomen langs de weg zijn ook om. Verder overal bladeren rond het huis. Wanneer water en electriciteit weer terugkomen is de vraag. Wanneer alles weer "back to normal" is, is ook de vraag.
Maar we prijzen ons gelukkig dat we net niet in de ergste zone van de cycloon zaten. Daar is het echt vreselijk en zijn veel mensen alles kwijt wat ze bezaten.

Zodra we weer electriciteit hebben, zal ik meer op de blog schrijven en meer foto's bijvoegen. Voor wie wil: we zijn telefonisch bereikbaar. Liever niet op onze mobiele telefoons bellen, want we kunnen niet opladen. Bovendien is er kans dat de ontvangst nog zal verslechteren. Vaste telefoon werkt vooralsnog wel gewoon: +61 74 77 14 330.

P.S. Jan Willem is voor, tijdens en na Yasi verschillende keren live in de radio-uitzending van de Wereldomroep (Nieuwslijn) geweest.

4 comments:

Anonymous said...

Gelukkig dat jullie het goed overleefd hebben en wat grappig dat de kinderen er gewoon doorheen geslapen zijn. Die hele storm is integenstelling tot de eerdre overstromingen nauwelijks in het nieuws hier (Egypte, Egypte en nog eens Egypte). Gistreavond hier ook erg stormachtig, maar ja, nog geen afgebroken tak gezien...
Veel succes met 'getting back to normal"
Hugo van Dijk

Anonymous said...

Pff. Gelukkig dat het zo afgelopen is. Success met het opruimen van de rommel. Ook hier storm maar door jullie ervaring ook erg te relativeren.

Groetjes,
Theo & Nicole

Unknown said...

Goed om te lezen dat in ieder geval jullie dit monster goed doorstaan hebben. Wij hebben het nieuws goed kunnen volgen via ABC news en ook reportages vanuit Townsville kunnen zien waar ze op dat moment melden dat er problemen waren met het drinkwater. Heel veel sterkte met het opruimen van de troep buiten.
En nog proficiat met jullie trouwdag! Groetjes Sjaak en Marjo Poels.

Anonymous said...

Hoi Jan Willem,
We hebben ons hier voor de tweede maal erg bezorgd gemaakt over jullie. Heel fijn dat het zo afgelopen is, jullie hebben een goeie beschermengel!! Sterkte met het rommelruimen. Alle goeds verder, Yvonne Kolen